#### NB ### 14. januar 2005:
Vi har besluttet å legge ned vår lærlingeordning. Beklager å skuffe dere som sender søknad om læreplass ...

Lærlinger i Serviceelektronikk

Elektronikkverkstedet ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen, har læreplasser innen Serviceelektroniker faget. Fordypningsemner kan være Maritime elektroniske systemer, Data- og kontorsystemer, eller Radiokommunikasjonssystemer. Siden høsten 1997 har 11 lærlinger avlagt fagprøve ved instituttet. 

 


Faget Serviceelektronikk

Serviceelektronikere arbeider med reparasjon og vedlikehold av elektronisk utstyr som radio, fjernsyn, datamaskiner, sykehus-, skips- og bilelektronikk. Faget er en del av Elektrofagutdannelsen, som bl.a. også omfatter utdannelse av elektrikere, automatikere, heismontører, telekommunikasjonsmontør og elektroreperatører.

Serviceelektronikk er en 4½ års lang utdannelse som påbegynnes etter 10-årig grunnskole. Tre av disse årene er skolegang, og de siste et og et halvt er læretid i bedrift. Det første skoleåret består av "Grunnkurs Elektrofag", det neste året omfatter "VK1-elektronikk" og det tredje "VK2-serviceelektronikk". Elevene velger faglig fordypning innen følgende emner:

  • Lyd- og bildesystemer
  • Radarsystemer
  • Data- og kontorsystemer
  • Medisinske elektroniske systemer
  • Tele-, kontroll- og alarmsystemer
  • Elektroniske systemer i kjøretøy
  • Radiokommunikasjonssystemer
  • Maritime elektroniske systemer

Etter VK2 starter 18 måneders læretid i bedrift, som avsluttes med en ukes fagprøve - og forhåpentligvis fagbrev!

Læretiden i bedrift skal være en såkalt "verdiskapningsdel". Dette er spesielt for serviceelektronikere og automatikere, som har ett års ekstra skolegang (VK2) i forhold til de øvrige utdanningsveiene innen Elektrofagutdannelsen. For de andre utdanningsveiene er læretiden både av lengre varighet (2 år) og mer teoretisk innrettet.

Mer informasjon om lærlingeordningen fra Hordaland Fylkeskommune, Fagopplæringskontoret, på http://fagbrev.ivest.no/. Læreplan for faget ligger på http://www.ls.no/

Oppgavene og arbeidsplassen

Oppgavene omfatter test, reparasjon og bruk av ulike typer geofysiske instrumenter. Deltakelse ved instituttets toktaktiviteter kan være aktuelt. Oppgavene omfatter også konstruksjon og test av nytt elektronisk utstyr.

Eksempler på utførte lærlingearbeider.

Oversikt over programvare som anvendes, og aktuelle oppgaver:

Lærlingene får programmere såkalte "embedded" CPU-kort. Vi har så langt benyttet Flashlite-V25 og LogicFlex kort fra JK Micro. Embedded-kort med Linux er og brukt, som disse kortene fra GumStix. Et eksempel på denne type programmering er vist her. ELAB disponerer ellers en rekke måleinstrumenter og et komponentbibliotek.

Lærlingene får egen arbeidsplass med PC.

 

 

 


Lønnsbetingelser

I de første seks månedene får lærlingen 45% av lønnstrinn 20, de neste seks 55% og de siste seks 80%. I henhold til Statens Lønnsregulativ (pr. 1. mai 2002) vil ltr. 20 gi en bruttolønn på kr 17.683 pr. måned (det trekkes ikke pensjonsinnskudd).

Lærlinger kan også ta benytte seg av den avtalen UiB har med NextGentel om bredbånd, som gir Delta hastighet (2048/640) for kr. 398 pr. måned (2 års avtale).

Fagprøver

Fagprøven skal være et selvstendig arbeid av en ukes varighet. Den skal inneholde både en praktisk og teoretisk del.

Oppgavetekster og dokumentasjon for fagprøvene som er gitt ved IFG:

Interessert i læreplass?

Ta kontakt med Ole Meyer, tlf. 5558 3421
Email: ole.meyer at geo.uib.no

Besøk oss gjerne for omvisning - men ring først for å avtale tid! Vi holder til i 2. etasje i Realfagsbygget. Vår adresse er Allé gt. 41.


Realfagsbygget i Allé gaten

Vi tilbyr også utplassering for elever i VK2. Kristian deltok i en slik ordning fra oktober 2001 - les årsrapporten hans her.

Hva noen av lærlingene gjorde etterpå

Daniel:
Læretid 24/8-1998 til 24/2-2000. Så militærtjeneste - bl.a. ombord i kystvaktens fartøyer. Etter det arbeid på data- og elektronikk serviceverksted. Nå ansatt i seismisk prospekteringsselskap med arbeidsplass ombord på seismikk skip.

Erik:
Læretid 24/8-1998 til 24/2-2000.

Halvard:
Læretid 23/8-1999 til 23/2-2001. Ansatt ved Aanderaa Instruments.

Bodil:
Læretid 22/8-2000 til 22/2-2002. Midlertidig ansatt ved Aanderaa Instruments fra 1/3-2002. Fullført ingeniørutdanning Nord-Trøndelag Ing.høyskole. Nå leder displayutvikling Jacob Hatteland.

Kristian:
Læretid 10/8-2002 til 10/2-2004. Fullført militæret. Studier i Stavanger.

Linker



Sist oppdatert: 15. august 2009 (OM)

Universitetet i Bergen
Institutt for geovitenskap
Allé gt. 41, 5007 Bergen
N O R G E